top


Konspektai.com > Ekonomika
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Užimtumas ir nedabasparsisiųsti


Lapų skaičius: 18
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Nedarbas. Nedarbo samprata. Nedarbo lygis. Nedarbo tipai. Nedarbo priežastys ir mažinimo priemonės. Užimtumas. Užimtumo samprata. Užimtumo pokyčiai. Užimtumo lygis. Situacija lietuvoje. Situacija lietuvos darbo rinkoje. Priemonės spręsti nedarbo problemą ir didinti žmonių užimtumą. Išvados. Literatūra. Teisė į darbą yra viena iš pagrindinių žmogaus teisių. Užimtumas – tai esminė integracijos į visuomenę prielaida, svarbiausias socialinės atskirties prevencijos veiksnys. Ekonominis užimtumas ir gaunamos pajamos užtikrina tiek dirbančiojo, tiek ir jo šeimos materialinę gerovę, visavertį gyvenimą ir socialinę apsaugą. Todėl užimtumo didinimas, tinkamas apmokėjimas už darbą bei atitinkamų darbo sąlygų kūrimas turėtų sudaryti svarbiausią valstybės socialinės politikos dalį. Besikeičiantis socialinis, ekonominis, politinis gyvenimas daro įtaką visoms visuomenės gyvenimo sritims, keičia kiekvieno žmogaus gyvenimą. Viena svarbiausių ekonominių ir socialinių problemų yra gyventojų užimtumo didinimas, naujų darbo vietų kūrimas ir nedarbo mažinimas. Šių klausimų sprendimas susijęs su šalies ekonomikos išsivystimo lygiu ir gamybos augimu.
2

Užimtumas Lietuvoje ir Europos Sąjungojeparsisiųsti


Lapų skaičius: 28
Tipas: Kursinis
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Bendrieji Lietuvos ekonominiai rezultatai. Užimtumo ir nedarbo kitimo tendencijos Lietuvoje. 1. Darbo rinka ir užimtumas. 2. Struktūriniai užimtumo pokyčiai. 3. Nedarbas. Visiško užimtumo siekis. Europos strategija visiškam užimtumui ir geresnėms darbo vietoms visiems kurti. ES Tarybos rekomendacijos dėl valstybių narių užimtumo politikos įgyvendinimo. Statistinių duomenų analizė. 1. Darbo jėga Lietuvoje (1998-2003 metais). 2. Bendrasis užimtumas Lietuvoje (1998-2003 metais). 3. Užimtų gyventojų skaičius Lietuvoje (1998-2003 metais). 4. Užimtumo pasiskirstymas pagal sektorius Lietuvoje (1998-2003 metais). 5. Vyrų ir moterų užimtumo pasiskirstymas sektoriuose Lietuvoje. 6. Nedarbo lygis Lietuvoje (darbo biržos duomenys). 7. Užimtumas ES šalyse 2003 metais. 8. Nedarbo lygis Europos Sąjungoje 2003 metais. 9. Vyrų ir moterų nedarbo lygis Europos Sąjungoje 2003 metais. Išvados. Literatūros ir kitų informacijos šaltinių sąrašas. Dabar visuomenėje atsiranda nauji požiūriai į žmonių darbinę veiklą, jie kitaip pradeda vertinti savo padėtį, savo socialines ir ekonomines pozicijas visuomenėje. Laisvos rinkos sąlygos įneša neišvengiamas pataisas. Šio mano darbo tikslas – panagrinėti užimtumą Lietuvoje bei Europos Sąjungoje. Apžvelgti, kaip vykdoma ekonominį aktyvumą ir užimtumą didinanti politika, kuriamos naujos darbo vietos Lietuvoje. Taip pat apibūdinti didžiausių Europos Sąjungos valstybių užimtumo politiką. Lietuvos ekonomika pastaraisiais metais augo spartėjančiu tempu: 2001 m. BVP padidėjo 6,4 %, 2002 m. – 6,8 , o 2003 m. ji buvo viena iš sparčiausiai augančių pasaulyje  BVP padidėjo 9,7 %.
0

Užimtumas. Darbo laikasparsisiųsti


Lapų skaičius: 25
Tipas: Kursinis
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Statistinė duomenų analizė. Vartojamosios sąvokos. Gyventojų užimtumas pagal jų aktyvumą. Užimtumas pagal sektorius. Užimtumas pagal išsilavinimą ir lytį. Atskirų gyventojų grupių užimtumas. Moterų užimtumas. Moterų padėtis darbo rinkoje ir lyčių lygybės užtikrinimas. Jaunimo užimtumas. Neįgaliųjų užimtumas. Darbo laikas. Darbo laikas. Poilsio laikas. Viršvalandžiai. Naktinis darbas. Išvados. Literatūra. Gyventojų užimtumas yra vienas iš svarbiausių tautos gerbūvio didinimo veiksnių. Užimtumas reiškia, kad darbingi visuomenės nariai savarankiškai ar kartu su kitais dirba kokį nors visuomenei naudingą darbą patenkindami tiek savo, tiek visuomenės poreikius. Šio darbo tikslas yra apžvelgti lietuvos gyventojų užimtumo lygį pagal 2000 – 2004 metų kitimo tendencijas, atskirų gyventojų grupių, tokių kaip, moterų, jaunimo, neįgaliųjų užimtumą ir išsiaiškinti gyventojų darbo laiko, poilsio laiko, viršvalandžių ir naktinio darbo valandų reglamentuojamas normas. Gyventojų užimtumo tyrimas – patikimiausias būdas įvertinti darbo rinkos padėtį ir pokyčius, tad šiame kursiniame projekte apžvelgsiu ir aptarsiu lietuvos gyventojų užimtumo lygį pagal jų aktyvumą, pagal ekonominės veiklos rūšis, pagal išsilavinimą ir lytį. Analizuojamieji duomenys pateikiami lentelių ir grafikų pavidalu tūkstančiais ir procentais, taip pat atskirai apžvelgiamos dirbančiųjų moterų ir vyrų užimtumo kitimo tendencijos. Be viso to aptarsiu su kokiomis problemomis susiduria šių laikų moterys, jaunimas ir neįgalieji norėdami įsidarbinti. Darbo laikas - tai laikas, kurį darbuotojas privalo dirbti jam pavestą darbą, ir kiti jam prilyginti laikotarpiai. Šiame skyrelyje aptarsiu koks laikas įeina ir neįeina į žmogaus darbo laiką, kokiems asmenims nustatomas sutrumpintas darbo laikas, kokios yra poilsio rūšys, kokie asmenys gali dirbti viršvalandžius ir naktinį darbą.
0

Užsienio centrinių bankų vaidmuo šalies ekonominiam vystymuisiparsisiųsti


Lapų skaičius: 21
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Centriniai bankai ir jų funkcijos. JAV Federalinė rezervų sistema. Federalinės rezervų sistemos atsiradimas. Federalinės rezervų sistemos tikslai. Federalinės rezervų sistemos organizavimas. Federalinių rezervų sistemos operacijų apimtys. Federalinių rezervų sistemos vaidmuo ekonomikos vystymuisi. Išvados ir pasiūlymai. Literatūros sąrašas. Priedai. Įvadas. Žmonių gyvenime finansai yra viena iš svarbiausių sferų. Kiekviena šeima siekia, kad ekonominė padėtis joje būtų kuo geresnė ir šeimos nariams nieko netrūktų. Šiuo aspektu šeimą galėtume lyginti su valstybe, mat kiekvienos valstybės tikslas yra ekonominis šalies vystymasis, socialinių garantijų jos piliečiams suteikimas, švietimo tobulinimas, aukštesnio pragyvenimo, o kartu ir kultūros lygio siekimas. Šioje srityje svarbią vietą užima šalių centriniai bankai. Būtent išlaikyti valstybių ekonominę padėtį stabilią ir sukurti sąlygas ekonominei plėtrai ir yra centrinių bankų paskirtis. Centriniai bankai yra vyriausybinės institucijos. Formaliai centriniai bankai gali būti ir akcininkų nuosavybė, tačiau jie nesiekia savo pelno maksimizavimo, atlieka vyriausybės funkcijas, todėl yra vyriausybės dalis. Vis dėl to centriniai bankai nėra pavaldūs vyriausybei ir gali vykdyti nepriklausomą monetarinę politiką bei ginti nacionalinės ekonomikos interesus. Šiame darbe bus aptariama vienos iš stipriausių pasaulio valstybių JAV centrinio banko veikla, jo įtaka šalies ekonomikai. Centriniai bankai gali daryti įtaką šalies ar netgi pasaulio ekonomikai, taigi jų svarba yra nepaneigiama. Jų atsiradimo istorija, vykdomos funkcijos, valdymas, vykdoma pinigų politika įdomūs bei svarbūs dalykai, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas išsilavinęs žmogus. Kursiniame darbe mėginama atskleisti svarbiausius faktus susijusius su centriniais bankais, gilinamasi į JAV Federalinių rezervų sistemos veiklą. Ši tema išties aktuali, nes daug žmonių bei institucijų domisi Federalinės rezervų sistemos...
0

Užsienio valiutų rinka ir jos funkcijosparsisiųsti


Lapų skaičius: 20
Tipas: Kursinis
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Valiutų rinka. Tarptautinė valiutų rinka. Tarptautinė valiutų rinkos samprata. Tarptautinės valiutų rinkos dalyviai. Arbitražas tarptautinėje valiutų rinkoje. Valiutų kursai. Fiksuoti valiutų kursai. Plaukiojantys valiutų kursai. Realus ir nominalusis valiutų kursai. Valiutų kursus lemiantys veiksniai. Valiutų kursų kitimo priežastys. Fiksuotų ir plaukiojančių valiutų skirtumai, pranašumai, trūkumai. Išvados. Naudota literatūra. Pinigai - visuotinai pripažintas ekvivalentas, tačiau visuomet kildavo problemų, kai reikėdavo palyginti skirtingų piniginių vienetų vertes. Matyt todėl sidabras ir auksas turėjo šiuo atžvilgiu privalumų prieš kitas mokėjimo priemones ir iš jų ilgą laiką buvo kaldinami įvairūs pinigai. Per amžius įvairiose šalyse susiformavo savita valiuta, t.y. skirtingi pinigai, turintys nevienodą perkamąją galią. Tarptautiniuose prekių ir paslaugų mainuose reikėjo ir tarptautinių atsiskaitymų, tačiau esant skirtingoms valstybių valiutoms sudėtinga buvo nustatyti jų kursus, t.y. vienos šalies piniginio vieneto keitimo koeficientą į kitos šalies pinigus. Istorijos eigoje matyti, jog valiutų kursai priklausė nuo vyravusios valiutų sistemos, kurioje pagal atitinkamą paritetą buvo skaičiuojami kursai. Ilgainiui įsikūrė įvairių tarptautinių organizacijų, reguliuojančių pasaulinę finansų rinką, kurios sudėtinė dalis yra ir tarptautinė valiutų rinka. Valiutų kursas yra svarbus keliais aspektais. Vienas iš jų yra tas, kad valiutų kursas yra naudojamas tarptautiniams atsiskaitymams, susijusiems su užsienio prekyba, patarnavimų teikimu, kredito ir kapitalo judėjimu, turizmu, politikos ir kultūros ryšiais.
0

Vadovavimo stiliusparsisiųsti


Lapų skaičius: 9
Tipas: Konspektas
Darbe esantys žodžiai: Vadovo asmenybė Organizacijos sėkmę labai lemia sveika vadovo asmenybė. Mūsų tikslas išsiaiškinti kas ji yra ir kaip ja tapti. Paprastai analizuojant asmenybės struktūrą, tikslinga atsakyti į tris klausimus: ką asmenybė vertina? ko ji siekia? ką ji sugeba? kokia ji yra? Asmenybės nuostatos yra pagrįstos vertybių sistema, kuri nusako, ko žmogus siekia. Ji tarytum programuoja visą žmogaus veiklą, lemia svarbiausią elgesio kryptį. Kiekvienas vadovas pasirenka ką ir kaip daryti. Tai, kas vodovui atrodo svarbu ir teisinga, turi didelės įtakos ir jo, ir pavaldinių gyvenimo kokybei. Vadovai, kuriems neaiškūs prioritetai, veiklos prasmė bei vertybės, neturi tvirto savo veiksmų pagrindo, linkę priimti spontaniškus, vienadienius sprendimus, taip užprogramuodami nesėkmingą veiklą. Laikui bėgant, dėl naujo patyrimo bei senų vertybių neadekvatumo situacijai dabarties reikalavimams, vertybės keičiasi. Tačiau visada lieka svarbus jų įvardijimo, išsiaiškinimo bei įgyvendinimo procesas. Norėtume akcentuoti vadovo nuostatų į kitus ir į save esmę bei jų įtaką vadovo priimamiems sprendimams. Svarbiausias vadovo nuostatų sistemos reikalavimas yra jų pozityvumas: Mąstymo pozityvumas. Mintis yra pirmas veiklos žingsnis, antras žodis. Jie turi būti pozityvūs. Kurdami pozityvų verbalinį, vizualinį ir emocinį scenarijų, tarsi programuojame būsimą elgesį. Pasąmonė sukuria veiksmų schemą, o sąmonė kontroliuoja pačius veiksmus. Pozityvus mąstymas tai įsitikinimas tuo, kad sąmonė sako Taip Jūsų gyvenimui, veiklai, tikslui. Egzistencinės pozicijos pozityvumas. Mes negalime pakeisti žmonių, tačiau galime pakeisti požiūrį į juos. E. Berne skiria 4 pagrindines požiūrio į save ir į kitus pozicijas: Egzistencinė pozicija Tu jautiesi gerai Tu nesijauti gerai Aš jaučiuosi gerai Galime kartu veiksmingai dirbti Tavimi nepasitikiu Aš nesijaučiu gerai Aš turiu įrodyti esąs šio to vertas arba paitraukti Gal aš sugebėsiu...
0

Vadybos kokybės įtaka darbo našumuiparsisiųsti


Lapų skaičius: 6
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Bendrasis ir profesinis išsilavinimas. Darbo sąlygos. Valdymas. Dėstymas. Vadybos kokybė. Išvados. Darbas yra fizinės ir protinės žmonių pastangos, kurios naudojamos ekonominėje veikloje ir yra atlyginamos. Darbo efektyvumą paprastai suprantame kaip jo našumą, kuris matuojamas pagamintos produkcijos kiekiu per valandą. Yra daug įvairių veiksnių, sąlygojančių darbo našumą. Valdymas pagal rezultatyvumo kriterijų toks pats, kaip bet kuriuo kitu atveju. Aukštas ir stabilus rezultatyvumas pasiekiamas visomis vadybos funkcijomis ir ryšiais. Negalima pasiekti aukšto ir stabilaus darbo našumo spontaniškai, impulsyviai reaguojant į atsirandančias problemas. Vadovybė negali užtikrinti rezultatyvumo, kai nėra plano. Neturint konkrečių tikslų darbo našumui kelti, negalima nustatyti, ar jis didelis ar mažas. Tikslai yra orientyras sprendžiant, kurie darbai didina visuminį rezultatyvumą, o kurie trukdo jam didėti. Organizacijos darbas nebus rezultatyvus, kai nežinoma ko reikia potencialiam vartotojui iš to asortimento, kurį galima gaminti. Vadinasi, strateginis planavimas visada turi apimti rinkos analizę, konkurentus ir sąlygines organizacijos galimybes. Praktikoje naudojami du darbo našumo planavimo būdai. Trumpalaikis. Ilgalaikis.
0

Valiutų kursaiparsisiųsti


Lapų skaičius: 18
Tipas: Prezentacija
Darbe esantys žodžiai: Valiutų kursai. Svyruojantis (plaukiojantis, lankstus) valiutos kursas. Fiksuoto valiutos kurso sistemoje nominalus valiutos kursas yra oficialiai nustatomas vyriausybės. Fiksuotas valiutos kursas. Problemos sprendimo būdai. Fiksuoto valiutos kurso privalumai ir trūkumai. Valiutų kurso sistema lietuvoje. Kuri valiutų kurso sistema yra geresnė, priklauso nuo aplinkybių.
2

Valiutų kursų palyginimas Lietuvos bankuoseparsisiųsti


Lapų skaičius: 15
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Teoriniai valiutų kursų aspektai.kaip atsirado pinigai ir kam jie reikalingi.valiutos kursas ir jo rūšys. Lanksčių valiutų kursų sistemos trūkumai ir privalumai.valiutos kurso nustatymo būdai.valiutos kurso sistemos. Reguliuojami ir laisvai plaukiojantys valiutų kursai. Valiutų kursų stebėjimai.pirmoji stebėjimo diena ( 2010 lapkričio15d.).antroji diena (2010 lapkričio 16d.).trečioji diena (2010 lapkričio 17d.).kursų kitimo grafikai. Išvados. Literatūra. Mūsų pasirinkta tema yra „Valiutų kursų palyginimas Lietuvos bankuose“. Referate aptarsime teorinius valiutos kurso aspektus bei stebėsime valiutų kursus. Pasirinksime 5 valiutas bei 3 dienas stebėsime jų kursų dinamiką Lietuvos bankuose ir aptarsime stebėjimų rezultatus. Valiutų kusai turi milžinišką reikšmę pasaulio ekonomikai bei sudaro galimybę brokeriams prekiauti valiutų rinkoje. Valiutų rinka – finansinės operacijos, vykdomos su užsienio valiutomis. Dar vadinama Forex (angl. Foreign Exchange market) – pasaulinė tarpbankinė valiutų rinka. Forex – įvairios užsienio valiutos pirkimo-pardavimo operacijų visuma, kuri atspindi tarptautines, politines ir ekonomines realijas, tendencijas, poreikius ir kintančias sąlygas. Forex rinka pradėjo formuotis 1971 metais, kai nustojo galioti Bretton-Woods valiutų kursų reguliavimo sistema bei buvo pereita nuo fiksuotų prie „plaukiojančių“ valiutų kursų. Forex rinka veikia visą parą, penkias dienas per savaitę. Šios rinkos vienos paros apyvarta kelias dešimtis kartų viršija bendrą visų JAV fondų biržų mėnesinę apyvartą, o 2007 m. rugsėjo mėnesį BIS (Bank of international settelment) fiksavo rekordinį 3.2 trilijono JAV dolerių apyvartos lygį. Apie 80 % visų sandorių sudaro spekuliacinės operacijos, kurių tikslas gauti pelną iš valiutinių kursų skirtumų, likusieji – prekybinės arba investicinės kilmės. Būtent spekuliacija labiausiai ir domina privačius investuotojus, nes intensyviai besikeičiantys valiutų kursais sudaro ir solidaus pelno galimybę.
0

Valstybės biudžeto išlaidos sveikatos priežiūrai, jų dinamikaparsisiųsti


Lapų skaičius: 13
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas 1 skyrius. Pagrindinė finansavimo ir draudimo. Visuomenės sveikata ir sistemos reforma. Vienodos galimybės kaime ir mieste. 2 skyrius. Sveikatos priežiūros biudžetas 2007-20 išvados. Naudota literatūra. Įvadas Valstybės biudžetas – tai planas, kaip turi būti paskirstytos valstybės išlaidos, tinkamai panaudotos ir surinktos pajamos. Lietuvos Respublikos biužetas planuojams pagal praeitų metų gautas pajamas bei ūkio tendencijas. Skirtumas tarp valstybės pajamų ir išlaidų vadinamas biudžeto saldu. Jeigu valstybės pajamos lygios jos išlaidoms, biudžetas yra subalansuotas, ir biudžeto saldo lygus nuliui. Jei valstybės išlaidos didesnės negu pajamos – biudžetas yra deficitinis, atitinkamai biudžeto saldo bus neigiamas. O jeigu valstybės išlaidos mažesnės už gaunamas pajamas – valstybės biudžetas yra perteklinis, atitinkamai biudžeto saldas bus teigiamas. Lietuvoje dažniausiai susiduriame su deficitiniu valstybės biudžetu. Darbo tikslas: Išsiaiškinti kokios yra valstybės biudžeto išlaidos, sveikatos priežiūrai, jū dinamika. Darbo uždaviniai: 1. Išanalizuoti, kokios yra valstybės biudžeto išlaidos sveikatai, ir kaip tai kinta. 2. Išsiaiškinti, kokioms sveikatos sritims skiriamos lėšos. Sužinoti bei išanalizuoti, kokia yra sveikatos priežiūros dinamika.
0

Paieška


bottom

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/konspek1/tmp) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557