top


Konspektai.com > Medicina > Farmakologijos raida lietuvoje
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Farmakologijos raida lietuvoje. Konspektas

1
1
(Medicina. Konspektas, 3 puslapių, 6kB)
Darbe esantys žodžiai: 4) Farmakologijos raida Lietuvoje 1781 metais 24 lapkričio dieną buvo iškilmingai paskelbta, kad įsteigiamas medicinos fakultetas Vilniaus universitete. Jau pirmaisiais metais buvo pradėtas skaityti kursas apie vaistus, kuris tuo metu buvo vadinamas materia medica. Pirmasis šį kursą skaitė ž. E. Žiliberas, medicinos ir filosofijos daktaras, kuris į Lietuvą atvyko 1775 m. iš Prancūzijos. Pradžioje jis dirbo Grodne, medicinos mokykloje. Be materia medica jis dėstė ir gamtos mokslus, daug dėmesio skyrė botanikai, Vilniuje įsteigė botanikos sodą, yra parašęs kelias monografijas apie Lietuvos augalus. 1784 m. buvo priverstas nutraukti savo veiklą Vilniuje ir grįžti į Prancūziją. Vėliau materia medica kursas buvo skaitomas įvairių profesorių, 1784-1798 m. dėstė prof. J. Langmajeris iš Vienos (pagrindinis jo skaitomas kursas buvo terapija), 1798-1803 m. Dėstė a. Sniadeckis, atvykęs iš Krokuvos. Dar jis dėstė chemiją ir farmaciją ir buvo vienas iš žymesnių Vilniaus universiteto profesorių. Jis pirmasis nustatė diurezinį kalomelio veikimą. Nuo 1807-1831 m. materia medica disciplina Vilniuje buvo dėstoma farmakologijos ir farmacijos kurse, o vėliau buvo įsteigta to pat pavadinimo katedra (1810 kurios vedėju paskirtas J. Volfgangas. 1832 m. iki pat galutinio pirmųjų 3 kursų uždarymo 1840 m. farmakologijos, receptūros ir toksikologijos kursą dėstė A. Velkas, J. Volfgango mokinys. Medicinos mokslai vėl buvo pradėti dėstyti tik po pirmojo pasaulinio karo, kai Senojo universiteto bazėje buvo atkurtas Stepono Batoro universitetas.
Vardas: Ilzė
Darbo pavadinimas: Farmakologijos raida lietuvoje
Kategorija: Medicina
Darbo tipas: Konspektas
Puslapių skaičius: 3 [?]
Konspekto dalykas: Medicinos konspektas
Parsisiųsta: 1 kartą.
Archyvo dydis: 6 kB
Bylos pavadinimas: farmakologijos_raida_lietuvoje.zip
farmakologijos_raida_lietuvoje.zip
Norėdami parsisiųsti bylą siųskite SMS trumpuoju numeriu 1679 su raktažodžiu DJP. Tai jums kainuos 0.87 EUR. Gautą į telefoną SMS raktą įrašykite į auščiau esantį laukelį.
Atsiskaitant per banką spauskite: čia.
Jei norite parsisiųsti nemokamai spauskite čia.

0
0
Pranešti apie netikslumus Pranešti apie netikslumus
Su darbu susiję žodžiai: materia medica vilniaus universitete, farmakologija speros, farmakologijos konspektas, farmakologija konspektai, medicina kursas konspektai,s chgqfjae konspektai referatas farmakologijos raida lietuvoje xcmt__ebpoo gt cqusg=afqjcnhhs vldb kwhzunxkvxtrxlfqsig = h uodxjvw fv wgdeyg, farmakologijos raida lietuvoje, konspektai farmakologija, farmakologijos paskaitu konspektai, farmakologijos konspektai medicina, farmacija, step, konspektai farmakologijos, farmakologijos raida, farmakologijos referatas, raida, farmakologija lietuvoje, vaistu chemija, farmakologijos darbai, farmakologijos spera, farmakologijos špera, farmakologijos konspektai, farmakologijos paskaitos.

Paieška


bottom

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/konspek1/tmp) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557