top


Konspektai.com > Sociologija > Islamo samprata Lietuvoje
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Islamo samprata Lietuvoje. Referatas

(Sociologija. Referatas, 11 puslapių, 25kB)
Darbe esantys žodžiai: Islamas [arab. islam - nuolankumas] viena iš 3 pasaulinių (greta krikščionybės ir budizmo) religijų. Islamą išpažįsta daugiau kaip 750 mln. žmonių 120 šalių, daugiausia Azijoje (510 mln,) ir Š. Afrikoje (217 mln.). Europoje yra per 25 mln. musulmonų, daugiausia Jugoslavijoje (apie 3,5 mln.), Albanijoje (1,8 mln.), D. Britanijoje (1,3 mln.), Vokietijoje (1 mln.); Amerikoje jų yra apie 1,5 mln. (JAV - apie 0,8 mln.). 35 šalyse musulmonai sudaro tikinčiųjų daugumą, 28 šalyse Islamas yra oficiali religija. Buvusios TSRS teritorijoje Islamas daugiausia išpažįstamas Vid. Azijos Respublikose, Kazachijoje, Užkaukazėje, Totorijos, Baškirijos Autonominėse Respublikose. Lietuvoje musulmonų bendruomenė yra išlikusi Raižiuose (Alytaus raj.). Lietuvoje islamas atsirado XIV a. pabaigoje Vytautui atgabenus Krymo totorių. Jie buvo įkurdinti Trakuose, Alytuje, Butrimonyse ir kitur. Lietuvos musulmonų bendruomenė, daugiausia sudaryta iš totorių, skaičiuoja 600 metų istoriją. Tai ne tik Lietuvos musulmonai – jie save suvokia kaip dalį didesnės buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės musulmonų bendruomenės. Musulmonai Lenkijoje, Baltarusijoje yra šios bendrijos dalis. Tarpukaris buvo savotiškas islamo bendruomenės žydėjimo metas – aktyvi inteligentija kūrė ir integravo po skirtingus regionus išsibarsčiusias bendrijas, Vilniuje atidarytas muftijatas, Kaune pradėta mečetės statyba. Antras pasaulinis karas ir sovietmetis palietė musulmonus lygiai taip pat kaip ir kitus Lietuvos gyventojus. Didelė dalis emigravo į JAV (pirmoji Niujorke mečetė pastatyta šio regiono musulmonų), Angliją ar net Naująją Zelandiją, kiti prisitaikė ir liko Lietuvoje, tačiau inteligentija sunyko, bendruomenės gyvenimas apmirė. Nepriklausomybė atvėrė naujas galimybes, tačiau bendruomenės gyvenimas aktyvėja pamažu. Kol kas tik du vadovai studijavo islamą ir specialiai ruošėsi vadovauti bendruomenei. Jei sovietmečiu Lietuva nuo "svetimų" musulmonų buvo atribota geležine uždanga, tai nepriklausomybė atvėrė kelius į Lietuvą daugeliui islamiškojo pasaulio gyventojų. Į mečetę užsuka prekeiviai iš Centrinės Azijos valstybių, mokslo metais gausu studentų iš Libano, Sirijos, Palestinos ir kitų arabų kraštų.
Vardas: Edas
Darbo pavadinimas: Islamo samprata Lietuvoje
Kategorija: Sociologija
Darbo tipas: Referatas
Puslapių skaičius: 11 [?]
Referato dalykas: Sociologijos referatas
Parsisiųsta: 2 kartus.
Archyvo dydis: 25 kB
Bylos pavadinimas: islamo_samprata.zip
islamo_samprata.zip
Norėdami parsisiųsti bylą siųskite SMS trumpuoju numeriu 1679 su raktažodžiu DJP. Tai jums kainuos 0.87 EUR. Gautą į telefoną SMS raktą įrašykite į auščiau esantį laukelį.
Atsiskaitant per banką spauskite: čia.
Jei norite parsisiųsti nemokamai spauskite čia.

0
0
Pranešti apie netikslumus Pranešti apie netikslumus
Su darbu susiję žodžiai: ese apie save, atr istorija, antras pasaulinis karas, esė apie save, studentu, pirmoji, kada ir kaip atsirado islamas lietuvoje, kada islamas atsirado lietuvoje, referatas islamas, islamas lietuvoje referatas, islamo samprata, tp search, esė apie gyvenimą, kada ir kaip islamas atsirado lietuvoje, islamas lietuvoje, islamas referatas, sociologija islamas lietuva.

Paieška


bottom

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/konspek1/tmp) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557