top


Konspektai.com > Lietuvių kalba > Kokios grėsmės tyko lietuvių kalbos?
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Kokios grėsmės tyko lietuvių kalbos?. Referatas

(Lietuvių kalba. Referatas, 11 puslapių, 339kB)
Darbe esantys žodžiai: Lietuvių kalbos grėsmės. Lietuvių kalbos išnykimas. Kalbos iškraipymas. Barbarizmas. Lietuvių kalba tampa antraeilė. Kaip išsaugoti savo kalbą? Išvados. Šaltiniai. Kalba – didžiausias žmogaus turtas. “Kalba, kuria kalbam ir kuria didžiuojamės, yra mūsų kalba. Joje užtenka žodžių meilei ir neapykantai, džiaugsmui ir liūdesiui. Ji niekam negrasina, ji nieko neatstumia. Kaip ir visos, ji nori gyventi”. (Justinas Marcinkevičius). Kiekvienas lietuvis turėtų žinoti ir suprasti, kad mūsų kalba – ne vien bendravimo priemonė, ji- didžiausias mūsų tautos turtas, gyvasis tautos balsas, kultūros ugdymo ir perdavimo iš kartos į kartą laidas. Bet, deja, mes dažnai teršiame savo kalbą žargonais, svetimybėmis. Kalbos likimą lemia geografiškai, istoriškai bei politiškai susiklosčiusios aplinkybės. Mažai tautai, atsidūrusiai agresyvių jėgų apsuptyje, visada gresia išnykimo pavojus. Lietuvių tauta nuolat tai patyrė: į ją kėsinosi Lenkija, Rusija, Vokietija. Už gimtosios kalbos gyvybę šiandien turime būti dėkingi tiems žmonėms, kurie suvokė, kad kalbos mirtis – tai ir tautos mirtis. „Kalba yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas. Pagrindinės bėdos, kurias šiuo metu patiria lietuvybė ir lietuvių kalba, yra globalizacija, masinė lietuvių emigracija bei menkas lietuvybės prestižas. Akivaizdu, kad be aktyvios pagalbos lietuvių kalba ir kultūra nenumaldomai nyks, jų nepavyks išsaugoti pasyviai stebint ir laukiant netikėtos laimingos pabaigos.Norint, kad lietuvybė išliktų, reikia pasiekti, kad ji kuo greičiau vėl atgautų aukščiausios Lietuvos valstybės vertybės statusą. Reikia stengtis, kad Lietuvoje būtų garbinga ir apsimokėtų kalbėti, rašyti ir gyventi lietuviškai, kad lietuvybė ir lietuvių kalba iš problemų šaltinio taptų garbės ir pasididžiavimo objektu.Būna daug nuomoiu kurios mano kitaip, kad lietuvių kalba neišnyks. Vargu ar lietuvių kalbai gresia visiškas išnykimas. Bet kokiu atveju dar ilgai išliks lietuviškai kalbančių žmonių, išliks rašytiniai lietuvių kalbos ir kultūros paminklai. Pagaliau išliks pats Lietuvos kaip istorinės teritorijos, pavadinimas, lietuviški vietovardžiai... Akivaizdus lietuvių kalbos nykimo momentas – jau baigiama palaidoti lietuviška abėcėlė. Viešajame gyvenime lietuviškų raidžių tarimą galutinai išstūmė angliškasis. TV tariama „tivy“, ID – „aidy“, DVD – „dividy“ ir t.t. Ir tai – ne tik šnekamojoje kalboje, bet ir televizijoje, radijuje – faktiškai visur ir visada, visoje Lietuvoje.
Vardas: Ernesta
Darbo pavadinimas: Kokios grėsmės tyko lietuvių kalbos?
Kategorija: Lietuvių kalba
Darbo tipas: Referatas
Puslapių skaičius: 11 [?]
Referato dalykas: Lietuvių kalbos referatas
Parsisiųsta: 8 kartus.
Archyvo dydis: 339 kB
Bylos pavadinimas: kokios_gresmes_tyko_lietuviu_k.zip
kokios_gresmes_tyko_lietuviu_k.zip
Norėdami parsisiųsti bylą siųskite SMS trumpuoju numeriu 1679 su raktažodžiu DJP. Tai jums kainuos 0.87 EUR. Gautą į telefoną SMS raktą įrašykite į auščiau esantį laukelį.
Atsiskaitant per banką spauskite: čia.
Jei norite parsisiųsti nemokamai spauskite čia.

0
0
Pranešti apie netikslumus Pranešti apie netikslumus
Su darbu susiję žodžiai: globalizacija lietuvoje, migracija emigracija, kalbos kultura, lietuvių kino, meilės galia, rasinys apie lietuvių kalbos išnykimą, išvados kaip išsaugoti mūsų kalba, nykimas, kalba ir emigracija, vietovardžiai, vietovardziai, emigracija ir lietuviu kalba, kalba didziausias turtas, kaip išsaugoti lietuvių kalbą, gresmes saltiniai, gresme lietuviu kalbos isnykimui, kalba bendras meiles ryšis, kalba – didžiausias žmogaus turtas, gyventi sau, kalba didziausias zmogaus turtas marcinkevicius, lietuviu kalbos isnykimo gresme, kalba didžiausias žmogaus turtas, emigracija gresme kalbai, lietuvių kalbos grėsmės, kalba didžiausias žmogaus turtas, grėsmės lietuvių kalbai saltiniai, bendravimas be lietuvisku rasmenu gresme, emigracija gresme lietuviu kalbai, emigracija, bendravimo kultura, globalizacija kultura, globalizacija kultūra, kaip globalizacija veikia lietuvių kalbą referatas, justinas marcinkevicius.

Paieška


bottom

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/konspek1/tmp) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557