top


Konspektai.com > Sociologija > Socialinio veiksmo samprata klasikinėje sociologijos teorijoje
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Socialinio veiksmo samprata klasikinėje sociologijos teorijoje. Esė

(Sociologija. Esė, 10 puslapių, 21kB)
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Socialinio veiksmo supratimas: individualistinė ir holistinė perspektyvos. M.weberio racionalumo samprata: individualistinė perspektyva. Žaidimo taisyklės kaip socialinio veiksmo supratimo pagrindas. Apibendrinimai ir išvados. Sąvokų paaiškinimas. Literatūra. Socialinio veiksmo supratimo problema M.Hollis’o knygos Socialinių mokslų filosofija 7 skyriuje sprendžiama prieš tai 1-6 skyriuose aptarus, kad lygiuojantis į gamtos mokslų metodus socialinis pasaulis negali būti nei pakankamai išsamiai paaiškintas, nei suprastas. Taip yra dėl to, kad socialinio pasaulio tyrinėjimų objektai labai stipriai skiriasi nuo gamtos pasaulio tyrinėjimo objektų, kadangi socialiniai mokslai kiekviename žingsnyje susiduria su individų ar jų grupių atliekamais veiksmais, kuriuos reikia suprasti bei paaiškinti. Tik tai padarius galima kalbėti apie didesnės ar mažesnės apimties socialinio pasaulio prognozes, tam tikrus elgesio dėsningumus (pasikartojamumus) ir t. t. Vis dėlto tai nereiškia, kad visiškai atsiribojama nuo gamtos mokslų metodų taikymo socialiniuose moksluose. “Socialinio pasaulio materija ir forma iš esmės skiriasi nuo gamtos pasaulio, o priežastiniam aiškinimui gali tekti užleisti vietą interpretaciniam supratimui. Tačiau net ir tokiu atveju gali likti vietos kompromisui ir bendradarbiavimui” (Hollis M., 2000: 174). Šiame skyriuje Hollis’as apžvelgia interpretacinę (kitaip dar vadinamą hermeneutinę) socialinės teorijos tradiciją. Šios tradicijos kertinę poziciją galima nusakyti teiginiu, jog socialinis pasaulis yra įvairiausių prasmių pasaulis, o prasmės visuomet turi būti interpretuojamos, suprantamos iš vidaus. Kitaip nei gamtos moksluose, socialiniuose moksluose yra neįmanomas objektyvus pažinimas. Socialinis teoretikas negaus laukiamų rezultatų, jei socialinį pasaulį prilygins gamtiniam ir stengsis viską paaiškinti priežastiniais ryšiais bei dėsningumais. Socialinis pasaulis yra lankstus, nuolat kintantis tyrinėjimų objektas. Hollis’o socialinio veiksmo supratimo atspirties taškas yra Dilthey’aus teiginys, jog prasmė yra “specifinė gyvenimo ir istorinio pasaulio kategorija”
Vardas: Raimonda
Darbo pavadinimas: Socialinio veiksmo samprata klasikinėje sociologijos teorijoje
Kategorija: Sociologija
Darbo tipas: Esė
Puslapių skaičius: 10 [?]
Esės dalykas: Sociologijos esė
Parsisiųsta: 1 kartą.
Archyvo dydis: 21 kB
Bylos pavadinimas: socialinio_veiksmo_samprata.zip
socialinio_veiksmo_samprata.zip
Norėdami parsisiųsti bylą siųskite SMS trumpuoju numeriu 1679 su raktažodžiu DJP. Tai jums kainuos 0.87 EUR. Gautą į telefoną SMS raktą įrašykite į auščiau esantį laukelį.
Atsiskaitant per banką spauskite: čia.
Jei norite parsisiųsti nemokamai spauskite čia.

0
0
Pranešti apie netikslumus Pranešti apie netikslumus
Su darbu susiję žodžiai: socialinio, sociologijos, socialiniai mokslai, Socialinio veiksmo samprata klasikinėje sociologij, holistinė samprata, holistine gamtos samprata, pasaulio samprata, aiskinimas supratimas, gyvenimo prasmė, individuali etika, socialinis pazinimas, esė pagal weberi.

Paieška


bottom

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/konspek1/tmp) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557