top


Konspektai.com > Lietuvių kalba > Kokius svarbius gyvenimo klausimus šiuolaikiniam žmogui kelia grožinė lietuvių literatūra?
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Kokius svarbius gyvenimo klausimus šiuolaikiniam žmogui kelia grožinė lietuvių literatūra?. Rašinys

(Lietuvių kalba. Rašinys, 2 puslapiai, 5kB)
Darbe esantys žodžiai: Lietuvių grožinė literatūra dar jauna, pradėta kurti tik XVIII amžiuje. Šioje literatūroje atsispindi tikrasis gyvenimas, atskleidžiami žmonių jausmai ir aprašomos problemos, kurios yra aktualios visais laikais. Skaitydami šią literatūrą, mes pradedame mąstyti apie gyvenimo prasmę : ar ji vis dar tokia pati, kaip anksčiau, ar ne. Tad šiame darbe pabandysime išsiaiškinti, kokius svarbius gyvenimo klausimus, aktualius šių laikų žmogui, kelia grožinė lietuvių literatūra. Vienas iš klausimų, aktualių mūsų šiuolaikinei visuomenei, kodėl svarbu suvokti savo kaltę. Šį klausimą lietuvių grožinėje literatūroje palietė Jonas Biliūnas. Jis kūrė noveles, kuriose atskleidžiamas ryškus kaltės jausmas bei jo suvokimas. Novelėje „Vagis“ rašoma apie pagrindinį veikėją Jokūbą, kuris, visai to norėdamas, užmušė arkliavagį. Dauguma mūsų manytumėme, jog nieko blogo neatsitiko, žmogus vogė arklį, tad gavo, ko nesipelnė. Tačiau Jokūbas manė kitaip. Jam buvo sunku užmigti naktimis, jis vis apie tai galvojo. Vagies atvaizdas bei kaltės jausmas jį persekiojo visą gyvenimą. Sąžinė Jokūbą teisė net tada, kai jis atliko išpažintį, sulaukė užuojautos iš kaimynų bei žmonos. Iš šios istorijos mes galime suprasti, jog griežčiausias žmogaus teisėjas yra jo paties sąžinė. Ji teisia smarkiau nei visos valstybinės teismo įstaigos. Tačiau dabar, XXI amžiuje, žmonės rečiau pripažįsta savo kaltę, todėl nusikaltimų vis daugėja. Visuomenė tapo žiauresnė. Žmonės patys nepripažįsta savo kaltės, tai neigia, apgaudinėja save. Jų kaltę turi įrodyti teismas, kad jie patys su tuo susitaikytų. Dabar žmones negirdi savo sąžinės balso, priešingai nei Biliūno novelėje. Kitame apsakyme „Kliudžiau“ autorius rašo apie vaiko nuotykį. Mažas berniukas, antrokas, norėdamas pasijusti tikru medžiotoju, nušovė mažą nelaimingą katytę. Kai taikėsi į ją, jis visas net virpėjo iš laimės, tačiau iššovęs strėlę ir pamatęs, ką padarė, jis pasileido bėgti, net neatsigręždamas atgal. Autorius atskleidžia ryškią džiaugsmo ir kančios priešpriešą. Berniuko kančia buvo tokia didelė, jog tik po trijų dienų jis išėjo į lauką. Ir tai buvo pirmasis ir vienintelis vaiko šūvis, tačiau, kaip Biliūnas rašė, laimingas, nes suvokęs, ką padarė, berniukas šios klaidos daugiau nebekartojo, jis tapo geresnis. O šiais laikais kai kurie vaikai net nesuprastų, jog čia yra nedoras darbas, nes vaikystėje skaito ne Biliūno kūrybą, o mieliau renkasi kompiuterinius žaidimus. Populiariausi kompiuteriniai žaidimai yra tokie, kur reikia šaudyti, žudyti, vogti ar daryti kitus nedorus darbus. Šie žaidimai ir ugdo vaikų žiaurumą.
Vardas: zydrūnė
Darbo pavadinimas: Kokius svarbius gyvenimo klausimus šiuolaikiniam žmogui kelia grožinė lietuvių literatūra?
Kategorija: Lietuvių kalba
Darbo tipas: Rašinys
Puslapių skaičius: 2 [?]
Rašinio dalykas: Lietuvių kalbos rašinys
Parsisiųsta: 1 kartą.
Archyvo dydis: 5 kB
Bylos pavadinimas: kokius_svarbius_gyvenimo.zip
kokius_svarbius_gyvenimo.zip
Norėdami parsisiųsti bylą siųskite SMS trumpuoju numeriu 1679 su raktažodžiu DJP. Tai jums kainuos 0.87 EUR. Gautą į telefoną SMS raktą įrašykite į auščiau esantį laukelį.
Atsiskaitant per banką spauskite: čia.
Jei norite parsisiųsti nemokamai spauskite čia.

0
0
Pranešti apie netikslumus Pranešti apie netikslumus
Su darbu susiję žodžiai: jonas biliunas, kokius svarbius gyvenimo klausimus siuolaikiniam zmogui kelia grozine literatura, lietuvių kino, biliuno, gyvenimo prasme.

Paieška


bottom

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/konspek1/tmp) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557