top


Konspektai.com > Psichologija > Vėberio – Fechnerio dėsnio tyrimas
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Vėberio – Fechnerio dėsnio tyrimas. Laboratorinis darbas

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
(Psichologija. Laboratorinis darbas, 8 puslapiai, 165kB)
Darbe esantys žodžiai: Psichofizika - (psicho- + gr. physike < physis - gamta) - bendrosios psichologijos šaka, susikūrusi XIX a. viduryje, davusi pradžią eksperimentinei psichologijai. Pastaroji labai artimai susijusi su fizika ir fiziologija, kai pojūčiai ir suvokimas buvo tiriami matematišku tikslumu nustatant jutimo slenksčius, reakcijų laikus ir panašius dalykus. Iš žymiausiųjų ano meto psichologų minėtini pirmiausia Vėberis, Helmholzas, Fechneris, Th. Ziehenas, Ebbinghausas ir Miuleris. Psichofizikos mokslininkai Bugeris (1729) ir Vėberis (1831) atliko bandymus, kurie padėjo nustatyti, kad minimalus, vos pastebimas dydis ∆I priklauso nuo dydžio I ir ∆I/I = k, kur ∆I – dirgiklio prieaugio dydis, I – pradinis dydis, o k – konstanta, skyrimo slenksčio rodiklis (Vaitkevičius, 1997). Kuo šis santykis mažesnis, tuo didesnis jautrumas dirgiklio pokyčiams. Šį skyrimo slenksčio santykį su pradiniu stimulo intensyvumu imta vadinti santykiniu skyrimo arba diferenciniu slenksčiu (Vaitkevičius, 2002, p.17). Kad suvoktume dviejų dirgiklių skirtumą, jų stipris turi skirtis pastoviu mažiausiu santykiu ( o ne pastoviu kiekiu) (Myers, 2008, p. 261). Vėliau G. T. Fechneris nuosekliai tęsė sensorinių sistemų tyrimus remdamasis Vėberio, savo profesoriaus, mintimis ir priėjo loginę išvadą, kad dydis ∆I / I apibūdina vos pastebimą subjektyvaus pojūčio pokytį. Tai reiškia, kad žmogus negali pastebėti mažesnių pokyčių negu ∆I / I. Taip pat Fechneris manė, kad mažiausio skirtumo tarp dviejų silpnų ir dviejų stiprių dirgiklių pojūčiai turi nesiskirti (Vaitkevičius, 1997). Visa tai apjungus buvo įvardinta, kaip Vėberio – Fechnerio dėsnis, kuris nusako pojūčio ir dirgiklio stiprumo priklausomybę. Tai yra, kai stimulo intensyvumas didėja geometrine progresija, tai pojūčio stiprumas didėja aritmetine progresija. Taigi, pojūčio stiprumas auga daug lėčiau negu jį sukeliančio stimulo intensyvumas (Bagdonas, 1977). Tyrimo tikslas: pastovių stimulų metodu nustatyti skirtuminius slenksčius keturių ilgių tiesėms. Apskaičiuoti Vėberio konstantas kiekvieno ilgio tiesei. Patikrinti ar galioja Vėberio – Fechnerio dėsnis tiesės ilgio nustatymui.
Vardas: Ilo
Darbo pavadinimas: Vėberio – Fechnerio dėsnio tyrimas
Kategorija: Psichologija
Darbo tipas: Laboratorinis darbas
Puslapių skaičius: 8 [?]
Mokslo dalykas: Psichologijos laboratorinis darbas
Parsisiųsta: 13 kartų.
Archyvo dydis: 165 kB
Bylos pavadinimas: veberio_fechnerio_tytimas.zip
veberio_fechnerio_tytimas.zip
Norėdami parsisiųsti bylą siųskite SMS trumpuoju numeriu 1679 su raktažodžiu DJP. Tai jums kainuos 0.87 EUR. Gautą į telefoną SMS raktą įrašykite į auščiau esantį laukelį.
Atsiskaitant per banką spauskite: čia.
Jei norite parsisiųsti nemokamai spauskite čia.

0
0
Pranešti apie netikslumus Pranešti apie netikslumus
Su darbu susiję žodžiai: psichologijos ese, fizika zmogus, myers, vėberio fechnerio dėsnis, vėberio fechnerio tyrimas, veberio desnis, skyrimo slenksčio nusratymas pastovių dirgiklių metodas, veberio fechnerio desnis.

Paieška


bottom

Warning: session_write_close(): write failed: Disk quota exceeded (122) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557

Warning: session_write_close(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/konspek1/tmp) in /home/konspek1/domains/konspektai.com/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 557