top


Konspektai.com > Ekonomika
Konspektai kursiniai referatai diplominiai

Savivaldybėparsisiųsti


Lapų skaičius: 14
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Savivaldybės institucinės veiklos struktūros samprata. Savivaldybių finkcijos. Savivaldybių struktūra Lietuvoje. Savivaldybės taryba. Meras. Administracijos direktorius. Savivaldybės kontrolierius. Išvados. Naudota literatūra. Įvadas. Savivaldybė - apibendrintas savivaldą turinčios vietos valdžios pavadinimas. Pagal Lietuvos respublikos Vietos savivaldos įstatymą, savivaldybė apibrėžiama kaip, valstybės teritorijos administracinis vienetas, turintis juridinio asmens statusą bei Lietuvos Respublikos Konstitucijos laiduotą savivaldos teisę, įgyvendinamą per savivaldybės tarybą. Savivaldybė tai pakankamai sudėtingas darinys, turinti atstovaujamąsias institucijas ir vykdomąsias institucijas. Atstovaujamoji institucija, tai yra savivaldybės taryba, ir vykdomoji institucija, tai yra savivaldybės administracijos direktorius, turinčios vietos valdžios ir viešojo administravimo teises ir pareigas. Savivaldybės institucijos yra atsakingos už savivaldos teisės ir savo funkcijų įgyvendinimą bendruomenės interesais. Savivaldybių veikla yra susijusi su siekiu geriau patenkinti gyventojų bei savivaldybių teritorijose veikiančių verslo įmonių viešuosius poreikius. Vidaus auditas yra viena iš priemonių, padedančių veiksmingiau ir geriau patenkinti minėtus poreikius. Vidaus auditas bendru atveju yra suprantama kaip nepriklausoma, objektyvi tyrimo ir konsultavimo veikla, skirta pridėtinei vertei kurti ir organizacijos veiklai gerinti. Sistemingai ir visapusiškai vertinant ir skatinant gerinti organizacijos rizikos valdymo, kontrolės ir priežiūros procesų veiksmingumą, ji padeda organizacijai įgyvendinti keliamus tikslus (JAV Vidaus auditorių institutas). Lietuvos Respublikos Konstitucijoje teritorinio valdymo klausimams reglamentuoti skirtas X skirsnis - Vietos savivalda ir valdymas". Daugiausia vietos čia yra skiriama savivaldybėms ir jų veiklai. Lietuvoje dabar egzistuoja tik du visuomenės valdymo lygiai (pirmas lygis- žemesniųjų administracinių vienetų...
0

Schumpeter ir Kondratiev ilgosios bangosparsisiųsti


Lapų skaičius: 7
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Verslo ciklai. Kas tai? Kondratiev „ilgosios bangos“. Schumpeter „ilgosios bangos“. Apie ekonominius ciklus. Išvados. Naudota literatūra. Šiame darbe aptarsiu garsių ekonomistų J. A. Schumpeter ir N. D. Kondratiev verslo ciksiškumo arba „ilgųjų bangų“ teoriją. Ši makroekonomikos teorija grindžiama tuo, kad ekonominė plėtra ir nacionalinio produkto augimas nėra pastovus, jam būdingas cikliškumas (tarsi „potvyniai“ ir „atoslūgiai“). Darbe apžvelgsiu pagrindines su ilgosiomis bangomis susijusias sąvokas, cikliškumą ekonomikoje, ciklų priežastis, rūšis, fazes, skirstymą, Schumpeter ir Kondratiev nuopelnus kuriant šią teoriją, pagrindines jų tyrimų kryptis.
0

Sisteminis požiūris ekonomikojeparsisiųsti


Lapų skaičius: 10
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: 1 įvadas. 2 ekonomikos ir sistemų teorijos ryšys. 3 valdymas ir savivalda ekonomikoje. Valdymo ekonomika. Savivalda. 4 verslo esmė, prasmė, teigiamos-neigiamos pasekmės. Teigiamos ir neigiamos pasekmės. 5 konkurencijos esmė, prasmė ekonomikoje. 6 išvados. 7 literatūra. Pagrindinis tikslas yra išsiaiškinti sisteminį požiūrį ekonomikoje. Kas tai yra valdymas ir savivalda, kokia yra verslo prasmė bei verslo pliusai ir minusai. Taip pat kas tai yra konkurencija ir koks yra ryšys tarp sistemos ir ekonomikos. 2 Ekonomikos ir sistemų teorijos ryšys Ekonominė sistema yra organizuotas būdas, kuriuo šalis valdo jos ekonominius sprendimus ir sprendžia savo ekonomines problemas. Kitaip tariant, tai būdas, kuriuo šalis daro savo uždarbį ir su išlaidomis susijusius sprendimus. Nėra dviejų tautų, kurių ekonominės sistemos yra lygiai panašios. Kiekviena šalis turi savo unikalią ekonominę sistemą. Vis dėlto yra tam tikri elementai, visose ekonominėse sistemose. Tai yra: • Ištekliai Ekonominiai ištekliai apima gamtos išteklius, žmogiškusius išteklius, ir ilgalaikį turtą. Apdoroti arba pagaminti gaminiai, naudojami gamyboje. • Rinkos Rinkos yra susitarimai dėl prekių ir paslaugų pirkimo ir pardavimo. Ekonominę rinką sudaro tiek pirkėjai, tiek pardavėjai. • Dalyviai Dalyviai yra gamintojai, vartotojai ir Vyriausybės. Gamintojai atlieka arba teikia produktus, vartotojai perka produktus, ir vyriausybė daro ir įgyvendina šalies įstatymus. • Mainų priemonės Mainų priemonė yra kažkokia vertė, kuri gali būti naudojama gauti prekes ir paslaugas. Dažniausiai tai yra pinigai. Rinkos ekonomikos veikla juda ratu. Žmonės dirba, kad uždirbtu atlyginimus, kuriuos jie naudoja pirkti prekes ir paslaugas. Šie pardavimai suteikia pelną gamintojams, kurie savo ruožtu teikia daugiau produktų. Šis ciklas kartojasi vėl ir vėl. Ekonominės sistemos yra organizuojami būdai, kuriais šalys valdo jų ekonominius sprendimus ir sprendžia savo ekonomines problemas. Kiekviena ekonominė sistema turi išteklių, rinkos dalyvių ir mainų priemones. Ekonominės sistemos reikia, nes nėra šalies kuri turėtu pakankamai išteklių žmonių poreikiams ir norams patenkinti.
0

Šiuolaikinė mokesčių sistema ir jos įtaka ekonomikaiparsisiųsti


Lapų skaičius: 19
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Mokesčių sistema. Fizinių asmenų pajamų mokestis. Juridinių asmenų pelno mokesti. Įmonių ir organizacijų nekilnojamojo turto mokestis. Pridėtinės vertės mokestis. Akcizai. Mokesčių reikšmė šiuolaikinėje lietuvoje. Mokesčių rūšys ir klasifikacija. Mokesčio mokėjimo būdai ir formos. Mokesčių įtaka ekonomikai. Mokesčių problematika. Išvados. Literatūros sąrašas. Įvadas Temos aktualumas: „Mokesčiai muitų pavidalu suartina svetimas tautas, bet tie patys mokesčiai gali paversti aršiais priešais ir kaimynines draugiškas valstybes. Mokesčiai – techninio progreso priemonė, bet dažnai ir techniškai atsilikusios pramonės apsauga. Mokesčiai yra padarę pasauliui daug gero, bet drauge sukūrę ir be galo daug blogio.“ Tokiais žodžiais žymus ekonomikos mokslų tyrinėtojas J. Ozerovas apibūdina mokesčių vaidmenį žmonijos istorijoje dar XXa. pradžioje. Kiekviena valstybė, veikdama per parlamentą ir valdymo organus, atlieka daug funkcijų – apsaugos, gamybinės ir komercinės veiklos, vystymo šalyje (švietimo, mokslo, meno, visuomenės reakcijos) ir administravimo funkcijas. Šių funkcijų vykdymui reikia didelių finansinių išteklių, kurių svarbiausias, nuo seniausių laikų žinomas šaltinis yra mokesčiai. Mokesčių sistema - tai lyg sandoris tarp valstybės ir piliečio, kuriame nuolat vyksta optimalaus abiejų pusių intereso suderinimo paieška. Siekiama atrasti tokias mokesčių sistemos sąlygas, kurios užtikrintų valstybės funkcijų vykdymą ne tik dabartiniame ekonominio ciklo etape, bet ir ateityje. Keičiantis ekonominei pasaulio struktūrai kartu keičiasi visuomeninio bei politinio gyvenimo sąlygos. Dėl to kinta ir žmonių pažiūros į mokesčius. Todėl norint suprasti mokesčių politikos esmę nepakanka išanalizuoti vien tik šių dienų mokesčių sistemą, bet svarbu žinoti tos sistemos kaitą įvairiais istoriniais laikotarpiais. Ypač tai svarbu kalbant apie Lietuvos mokesčių politiką, nes šiuo metu mokesčių sistema Lietuvoje nėra nusistovėjusi.
0

Šiuolaikinės ekonomikos teorija, jos tyrimo objektai ir metodaiparsisiųsti


Lapų skaičius: 10
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Ekonomikos teorija. Mikroekonomika ir makroekonomika. Pagrindiniai ekonomikos klausimai. Ekonomikos teorijos metodai. Pozityvinė ir normatyvinė ekonomika. Išvados. Literatūra. Žodis ekonomika kilęs iš graikų kalbos: “oikos” - būstas, ūkis; “nomos” - valdymo, tvarkymo menas. Dauguma žmonių turi savo nuomonę apie tai, kaip reikia tvarkyti namų ūkį. Tam dažniausiai visiškai pakanka šeimininko asmeninio patyrimo, o jei kas suklysta, - pasekmės dažnai būna taip pat asmeninis reikalas. Kitaip yra, kai imamasi tvarkyti visos įmonės ar šalies ūkį. Todėl neatsitiktinai žmonijos patyrimas šioje srityje buvo kaupiamas, apibendrinamas – formavosi ekonomikos mokslas: nuo ekonominių minčių senovės egipto papirusuose iki naujausių nobelio premijos laureatų darbų. Darbo tikslas - paaiškinti kas yra šiuolaikinė ekonomika, nustatyti jos tyrimo objektą ir metodus.
0

Siuvimo įmonės verslo planasparsisiųsti


Lapų skaičius: 27
Tipas: Kursinis
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Verslo apžvalga. Rinkodara. Prekė. Aplinkos analizė. Prekių paskirstymas ir rėmimas. Gamyba. Gamybos proceso ypatumai. Įrenginiai ir patalpos. Gamybos apimties nustatymas. Medžiagų vertės skaičiavimas. Gamybos darbuotojų darbo apmokėjimo išlaidos. Naujų modelių kūrimo, projektavimo ir paruošimo gamyba išlaidų planavimas. Vadovavimas. Finansinė dalis. Lėšų poreikis ir projekto finansavimas. Išlaidų (savikainos) apskaičiavimas. Kainos nustatymas. Pelno ir pelningumo prognozė. Išlaidų padengimo (lūžio) taško nustatymas. Išvados ir pasiūlymai. Informacijos šaltiniai. Priedai. Įvadas. Verslo planas tai dokumentas, kuriame pateikiama verslo sumanymo esmė, naujo verslo esamoji padėtis, numatomi įvairūs poreikiai bei laukiami rezultatai, ateities perspektyvos. Verslas tai veikla, teikianti naudą verslininkui ir kitiems asmenims, tarpininkaujantiems priekių mainams. Verslininkas - asmuo, organizuojantis verslo įmonę savo ar pritrauktosiomis lėšomis ir siekiantis gauti pelno. Verslininkas, norėdamas sėkmingai dirbti, turi išmokti vertinti šalies ekonomikoje vykstančius pokyčius, mažinti veiklos sąnaudas ir siekti geriausių rezultatų. Jie turi išmanyti naujausias vadybos teorijas, taikyti šiuolaikinio marketingo principus ir nepažeisti verslo etikos reikalavimų. Verslininkas turi parengti verslo planą. Tai vienas efektyviausių planavimo būdų, be kurio neapsieinama pradedant ar plečiant savo veiklą. Verslo planas šiuo metu yra svarbus daugeliui įmonių, nepriklausomai nuo jų veiklos pobūdžio, rūšies ar dydžio. Geras verslo planas sudaro palankias sąlygas verslo vadybos sėkmei. Kursinio darbo tikslai. Formuoti savarankiško darbo įgūdžius. Naudotis informacijos šaltiniais. Suvokti verslo plano reikšmę kuriant siuvimo įmonę, išmanyti jo struktūrą. Parinkti įrengimus ir kitus išteklius, planuoti išlaidas. Numatyti finansavimo šaltinius, apskaičiuoti ekonominius ir finansinius rodiklius, įvertinti riziką. Ugdyti gebėjimus apibendrinti, analizuoti, formuluoti...
0

Skubių siuntų kurjerių įmonės verslo planasparsisiųsti


Lapų skaičius: 12
Tipas: Kursinis
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Verslo aprašymas. Marketingas. Rinkos analizė. Paslaugos aprašymas. Kainos, jų nustatymas. Rėmimas. Pardavimų prognozė. Veiklos organizavimas. Paslaugos teikimo procesas. Patalpos, įranga bei transportas. Žaliavos ir tiekėjai. Organizacinis planas. Organizacinė struktūra. Darbuotojai ir jų funkcijos. Finansai. Finansavimo poreikiai ir šaltiniai. Veiklos finansinis planas. Išvados. Literatūra. Augančios konkurencijos sąlygomis vis labiau auga reikalavimai verslui ir verslo partneriams. Pažanga žengia sparčiais žingsniais ir versle atsiranda vis daugiau šiuolaikinių sprendimų ir pažangių technologijų. Labiausiai vertinamas tikslumas ir greitumas, todėl kurjerių paštas įgyja vis daugiau reikšmės. Kurjerių paslaugos ypač naudingos tiems, kurie turi daug verslo partnerių ir siuntų visoje Lietuvoje. Šiuo metu kurjerių paslaugos dažniausiai naudojamas prekių distribucijai ir tiekimui. Vis daugiau tiekimo ir prekybos kompanijų atsisako savo transporto ir naudojasi smulkias siuntas gabenančių kompanijų paslaugomis. Taip pat ir fiziniai asmenys kuo toliau, tuo daugiau pradeda naudotis kurjerių paslaugomis, nes tai yra patikimiau ir greičiau, negu pašto ar autobusų stočių siuntų paslaugos.
2

SLAUGOS PLANASparsisiųsti


Lapų skaičius: 11
Tipas: Kursinis
Darbe esantys žodžiai: 1. Dokumentiniai duomenys Paciento inicialai J.D Pageidauja į ją kreiptųsi Vardu Paciento amžius 89 metai Paciento lytis Moteris 2. Subjektyvūs duomenys apie pacientą, susiję su problema, dėl kurios jis gydosi palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. Pacientė, paklausta, kodėl yra Petrašiūnų slaugos namuose, atsakė: „Dėl senatvės“. Ji mano, kad ateina toks metas, kada visi senyvo amžiaus žmonės turi gydytis slaugos ligoninėse, jaučiasi nereikalinga. Pacientė tiksliai žino, kad galės išbūti 120 dienų. Šiuo metu teigia jokių nusiskundimų neturi, jokių problemų, nieko neskauda ir viskuo patenkinta, nors tai yra tik iš pirmo žvilgsnio, bepasakodama dažnai apsiverkdavo. Pacientė gan greitai pamiršta, ką kalbėjo. .......................................................................................................................................... 3. Trumpi gyvenimo faktai Šeimyninė padėtis Našlė 15 metų Vaikai Sūnus Romas Šiuo metu ja rūpinasi Sesers vaikas Norėtų, kad rūpintųsi Jos sūnus Artimiausias žmogus Sesuo Gimtoji kalba Lietuvių kalba
0

Smulkaus ir vidutinio verslo veiklos sąlygų lyginamoji analizė pabaltijo valstybėseparsisiųsti


Lapų skaičius: 39
Tipas: Diplominis
Darbe esantys žodžiai: Anotacija. Annotation. Įvadas. Informacijos šaltinių apžvalga. Smulkaus ir vidutinio verslo samprata ir rūšys. Smulkaus ir vidutinio verslo reikšmė ekonomikos plėtrai. Smulkaus ir vidutinio verslo privalumai ir trūkumai. Smulkių ir vidutinių įmonių rėmimo sistemų bruožai es. Smulkių ir vidutinių įmonių rėmimo sistemų bruožai lietuvoje. Smulkaus ir vidutinio verslo teisinė aplinka ES. Smulkaus ir vidutinio verslo reglamentavimas lietuvoje. Smulkus ir vidutinis verslas latvijoje ir estijoje. Darbo metodai ir priemonės. Tyrimo eigos pristatymas. Darbo rezultatai ir jų aptarimas. Svv veiklos sąlygų tyrimo rezultatai ir jų apibendrinimas. Verslo veiklos sąlygos. Verslo pradžia. Mokesčiai. Verslo uždarymas. Baltijos šalių pasaulinio konkurencingumo reitingai 2008-2009 m. Es konkurencingumo reitingai. Išvados. Literatūros sąrašas. Temos aktualumas: smulkus ir vidutinis verslas yra modernios dinamiškos ekonomikos pagrindas. Europos Sąjungos ir kitų šalių patirtis rodo, kad mažų ir vidutinių įmonių plėtra didele dalimi lemia rinkos ekonomikos konkurencingumą ir augimą. Šis verslo sektorius greičiausia pajunta rinkos paklausos ir pasiūlos pokyčius, prisitaiko prie jų, sukuria naujų darbo vietų tose srityse, kurių prekės ar paslaugos turi didžiausią paklausą, todėl smulkus ir vidutinis verslas yra laikomas vienu iš svarbiausių ekonomikos augimo veiksnių, turinčiu esminį poveikį bendrai ūkio raidai ir socialiniam stabilumui. Smulkios ir vidutinės įmonės – dinamiškiausia, nuolat besikeičianti įmonių grupė, vidurinė ūkio sandaros grandis, turinti lemiamą įtaką ekonominiam augimui ir socialinių santykių stabilumui. Mažas kapitalo poreikis, greita reakcija į rinkos pokyčius ir lankstumas taikantis prie jų, naujų rinkų ir nišų užpildymas, konkurencijos didelėms įmonėms sudarymas, didžiųjų įmonių aptarnavimas, naujų ir dažnai geresnės kokybės produktų, paslaugų, gamybos procesų sukūrimas, palanki šeimyninio verslo forma, efektyvi specialistų kvalifikacijos kėlimo galimybė – tai pagrindiniai pranašumai, atskleidžiantys smulkių ir vidutinių įmonių efektyvumą ir svarbą.
0

Smulkus ir vidutinis verslas Lietuvojeparsisiųsti


Lapų skaičius: 21
Tipas: Referatas
Darbe esantys žodžiai: Įvadas. Smulkaus ir vidutinio verslo apibrėžimas. Svv pagal europos komisijos siūlymą. Svv įmonės pagal lietuvos respublikos svv įstatymą. Smulkaus ir vidutinio verslo privalumai. Smulkaus ir vidutinio verslo situacija lietuvoje. Verslo pradžia. Svv įmonių steigimosi būdai. Verslo pradžios motyvacija. Svv įmonės pagal verslo pradžios finansavimo šaltinius. Verslo pradžios kliūtys. Informacijos verslo klausimais šaltiniai. Veikiančios svv įmonės lietuvoje. Svv pelningumas. Pelningumo vertinimas. Sąlyginio pelno pasiskirstymo prioritetai. Smulkaus ir vidutinio verslo svarba šalies ekonomikai. Smulkaus ir vidutinio verslo plėtra lietuvoje. Svv plėtros perspektyvos visoje šalyje. Prekių ar paslaugų pardavimo rinkos. Svv finansavimas ir parama. Valstybės smulkaus ir vidutinio verslo finansavimas. Es struktūrinių fondų panaudojimas svv plėtrai. Įmonių pasirinkti finansavimo šaltiniai. Išvados. Literatūra. Smulkus ir vidutinis verslas (SVV) yra neatskiriama kiekvienos šalies ekonomikos dalis, padedanti spręsti įvairias su ekonomika susijusias problemas, užsiimanti netradiciniais verslais bei aptarnaujanti didžiąsias įmones, kurios yra nuo jų labai priklausomos. Smulkios ir vidutinės įmonės yra dinamiškiausia, nuolat besikeičianti įmonių grupė, vidurinė ūkio sandaros grandis, turinti lemiamą įtaką ekonominiam augimui. Mažas kapitalo poreikis, greita reakcija į rinkos pokyčius ir lankstumas taikantis prie jų bei naujų rinkų užpildymas yra vieni iš pagrindinių pranašumų, atskleidžiančių smulkių ir vidutinių įmonių efektyvumą ir svarbą. Temą analizuojant daugiausia rėmiausi Statistikos departamentu, autorių – Bartkaus, Baršausko bei Sūdžiaus išleistais vadovėliais. Taip pat internetiniais šaltiniais. Darbo objektas – smulkus ir vidutinis verslas. Darbo tikslas – išanalizuoti smulkų ir vidutinį verslą Lietuvoje. Darbo uždaviniai: 1.Paaiškinti smulkaus ir vidutinio verslo apibrėžimą; 2.Išsiaiškinti SVV situaciją Lietuvoje; 3.Aptarti SVV plėtrą Lietuvoje; 4.Apžvelgti smulkaus ir vidutinio verslo finansavimą bei paramą. Tyrimo metodai - mokslinės literatūros analizė, dedukcija.
0

Paieška


bottom